Selasin eilen leivontakirjojani ja silmiini osui jo aiemminkin himoitsemani suklaakakun ohje. Tälle päivälle oli tiedossa kahdet vieraat, joten eikun leipomaan. Näin jälkiviisaana olisin tehnyt pohjataikinaa vähemmän ja varsinaista hyydyketäytettä enemmän.
Alkuperäinen ohje löytyy siis Gummeruksen kirjasta Suolaiset ja makeat piirakat nimellä Samettinen suklaapiirakka. Kieltämättä täyte oli melkosen samettinen rakenteeltaan. Tein pienenpieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen. Tätä kannattaa kyllä kokeilla!
175g vehnäjauhoja
2tl tummaa kaakaojauhetta
125g voita
25g sokeria
Nypi voi siivilöityihin kuiviin aineisiin. Lisää sokeri ja sekoita. Painele taikina tasaisesti syvään 20cm vuokaan ja paista 180 asteisessa uunissa n.20 minuuttia. Nosta jäähtymään ja valmista täyte sillä aikaa.
4 liivatetta
3rkl kylmää vettä
125g sokeria
3 keltuaista
1rkl maizenaa
6dl maitoa
2rkl pikakahvijauhetta
50g tummaa suklaata
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keskenään sokeri, keltuaiset, maizena ja 2rkl maitoa. Sekoita loppuun maitomäärään pikakahvijauhe ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kuuma maitokahvi kananmunaseokseen ja sekoita hyvin. Kaada massa takaisin kattilaan, pidä miedolla lämmöllä ja sekoita, kunnes täyte sakenee. Nosta kattila liedeltä. Sulata liivatteet pieneen kuumaan vesitilkkaan ja sekoita liivateneste täytemassaan. Jäähdytä täytettä hetki sekoitellen ja kaada se sitten pohjan päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään yön yli. Tämä vaatii reilun hyytymisajan, joten ihan kovin kiireisellä aikataululla ei kannata ryhtyä puuhaan.
Kommentit